Atina’daki tarihi Roma Stoası'nda altın oran kullanılmıştır. antik eserlerin yapımında da bu altın kurala hep uyulmuştur. görsel sanatlar altın kuralı daima nazara almıştır.
altın kural bilhassa resim ve fotoğraf sanatlarında daha çok ön plana çıkmıştır. neredeyse hayatımızdaki tüm nesneler altın orana benzer şekilde kullanılıyor. kredi kartları, tv ekranları vs. 1/3 kuralının çıkış noktası da budur. 1/3 kuralında fotoğraf kadrajını dokuza bölersiniz 1/3 ü esas alarak. burada da 3 parça çıkar önümüze, 2 si bir tarafa 1 i diğer tarafa düşecek şekilde yerleştiririz ilgi merkezinde olacak nesneyi yada objeyi; burada 2/1=1,5 yapar. Burada altın oran’ın 1.618 olduğunu düşünürsek ne kadar yakın olduğunu, ve yaklaşık olarak aynı olduklarını görebiliriz. eğer makinelerimizin sensörlerinin kenarlarının oranının, yani çıktı olarak elde ettiğimiz fotoğraflarının kenar oranlarının 2:3 değil de 2:3,216 olduğunda içinde onlarca altın oran bulunan ve bu orana göre çizilen altın spiral’e nasıl oturduğunu görebilirsiniz. Aslında kompackt üstü fotoğraf makinelerinde 3:4 değil de 2:3 oranının kullanılmasının da temel nedeni 2:3 ün altın orana daha yakın olmasıdır. peki niçin 2:3,216 değil bu oran diye sorarsanız bunun tek nedeni ticari bakış açısıdır. Aynı fotoğrafta 1/3 oranının da altın spiral’e nasıl çok yakın sonuç verdiği anlaşılabilir.
daha etkili bir fotoğrafın ön şartlarından birisi olarak yerleşmiş bir kural. Tabi ki her zaman altın noktalara uyulmuyor şartlar, o anki estetik bakış açısı, yada objelerin etkileşimiyle ilgili olarak karar alınıyor.
aslında bu kuralların temel çıkış noktası gözün görme alanıyla ilgili. yoksa yasal düzenleme değil! her zaman da bu kurallara uyulacak diye bir kaide yok. o an yani fotoğrafın çekileceği zaman sanatçının estetik görüşü daha önemli. altın kuralı daha çok manzarada gökyüzü ve kara dengesini oturtmak, insan portrelerinde gerekli alan boşluğunu sağlamak, obje ve nesnelerde ilgi merkezini doğru belirlemek vs için kullanırsınız. makro çalışmalarda çok fazla detaya girildiği için zaten altın nokta çok fazla belirleyemezsiniz. illa ki obje ve alan boşluğu etkileşimi yada nesneler arası oranlama olmalıdır. altın nokta genel kuraldır, özel durumlarda farklılıklara gidilebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder