Bir sigara dumanında yaklaşık olarak 4000 kimyasal madde bulunmaktadır. Ve nikotin denilen madde insanı tehdit eden en büyük madde. Beyne nefes çektinten 10 sn sonra ulaşır ve olumsuz yönde etkiler.
Nikotin beyindeki yaşamın idamesini sağlayan merkezde dopamin artışına sebep olur. Bu merkez yemek, içmek, cinsellik vs işlevlerini ile ilgilidir. Sigara içildikten sonra duyulan haz ve doygunluk buradan geliyor. 43 maddesi ise direkt kansorejen madde ihtiva etmektedir.
Sigaranın insanlar üzerindeki dindirici, öfke azaltıcı ve dikkat toplayıcı özelliğinden dolayı insanların bırakması zor olmaktadır.
Damarların iç yapısını bozarak, kolesterol taşıyan lipoproteinleri ve estrojen düzeylerini azaltarak ve kan şekerini yükselterek kalp krizi riskini arttırır.
Kadınlık hormonlarından östrojeni azaltarak erken menopoza ve osteoporoza sebep olur. Kadının doğurganlığı azalır ve hamileyken düşük yapma riski artar. Gebelikte sigara içen kadınların çocukları düşük kilolu doğarlar, gelişmeleri yavaş seyreder ve öğrenme güçlükleri yaşarlar. dolayısıyla sadece kendilerine değil kendilerinden olan evlatlarına da zarar verirler.
Sigara kullanımının ciltte kırışıklıkların artmasına, tırnakların kolay kırılmasına sebep oldur.
Sigarayı bırakan kişinin yaşayacağı durumlar;
Sigara içme isteği, tatlı yemek isteği, güç kaybı, huzursuzluk, sinirlilik, uykusuzluk vs. bir kaç saat içerisinde başlayıp, bir iki sonra kaybolur. Açlık duygusu ve sigara eğilimi 6 ay veya daha çok sürebilir.
Sigarayı bırakan kişinin tad ve koku hissi artar, performansınız artar en önemlisi Sağlığınız yerinde olur.
Sigarayı bırakmanın 1 sene sonrasında kalp hastalığı riski % 50 azalır. 15 yıl sonra sigara kullanımından kaynaklanan ölüm riski ortadan kalkar. Sigara bıraktıktan sonra 5 kilo kadar alırsınız ama rejim yaparsanız sigarayı bırakmak oldukça güçleşir. Metabolizma sağlıklı çalıştığı için kilo alması doğaldır. Sağlığınıza kavuştuktan sonra aktif bir yaşamla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder